3 MUST HAVES in het atelier

Gepubliceerd op 1 september 2019 om 09:00

Vandaag wil ik iets vertellen over 3 simpele maar intussen onmisbare zaken in ons keramiek atelier.

Geïnspireerd vanuit andere ateliers met onze eigen draai eraan gegeven, of volledig zelf bedacht. Hoe kan ook, de afgelopen jaren hebben we enkele verbeteringen in ons atelier doorgevoerd waar ik iedere keer weer blij mee ben!

 

Grappig genoeg hebben alle zaken te maken met opslag. Op zich niet zo gek, als je bedenkt dat ons atelier niet heel groot is en we het atelier met ongeveer 10 personen gebruiken.

Niet tegelijkertijd overigens, dat zou niet passen.

 

Alleen al alle klei en werkstukken van 10 personen vragen de nodige ruimte. Daarnaast hebben we ook nog te maken met voorraad, glazuren, grondstoffen en allerlei apparatuur. Daarom zijn we altijd op zoek naar ideeën om het atelier overzichtelijk en prettig werkbaar te houden.

Alles loopt op rolletjes, maar wielen zijn nog beter!

Met een familie waar rugproblemen volop spelen, probeer ik zuinig te zijn op mijn rug. Gebukt met een pak met 10 kg klei moeten zeulen is daarmee niet zo mijn ding. Gelukkig hebben onze voorouders heel lang geleden (ongeveer rond 3500 BC) een geweldige uitvinding gedaan:  HET WIEL

Voor die tijd werden zware objecten over boomstammen voortgerold. Superzwaar, en je moet nog steeds met stammen slepen. Maar het wiel heeft niet alleen voor een enorme vooruitgang in transport gezorgd...

Met dank aan de Mesopotamiërs en Egyptenaren werd het wiel slechts een paar honderd jaar later ook voor het eerst gebruikt als pottenbakkerswiel om potten te draaien...

 

Het pottenbakkerswiel was in moderne variant al aanwezig in ons atelier, maar om voor mij onduidelijke redenen had de transport versie het nooit gehaald tot in ons atelier...

Toen ik in de organisatie van het atelier ben gestapt was mijn eerste voorstel om zaken op wieltjes te zetten. In ons geval de klei en de water- en gipsbakken, maar dit werkt natuurlijk ook voor grote glazuuremmers etc. Het scheelt een hoop gesleep, en als bonus is de vloer daardoor ook een stuk gemakkelijker schoon te maken. Gelukkig waren de anderen ook in voor deze verandering.

 

De volgende stap was hoe al deze wieltjes te realiseren. Het hangt natuurlijk ook af van de aanwezige ondervloer, maar op gladde vloeren (zoals in ons atelier) hoeven het echt geen zware of dure wielen te zijn.

Dat pallet op wielen als salontafel, wat ik ooit op internet had gezien en als “handig” had opgeslagen, bleek voor ons doel en ons atelier veel te groot.

In de bouwmarkt werden we naar de verhuishulpjes verwezen. Die zijn kleiner en redelijk stevig, maar voor grotere aantallen in totaal toch nog ongewenst prijzig. En eigenlijk waren ook deze nog net wat onhandig qua maat. Maar het duurde niet lang voordat ik een goedkope, goed functionerende oplossing had gevonden.

Mijn gouden tip:

kant en klare plantentrays op wieltjes!

 

Te verkrijgen in vele winkels, voor verschillende prijzen. Ik heb ze bij de Action gehaald. Vierkant of rond, van een mooi (kleiner) formaat en goedkoop.

Misschien niet super stevig, maar met een lading klei erop zijn ze stabiel genoeg. En voorzien van zwenkwieltjes! Het gaat er tenslotte vooral om dat ze makkelijk rijden over de vloer...

 

Mocht je behoefte hebben aan een stevigere plank, dan zijn de latjes van de tray zo uit elkaar te halen. De latten met wieltjes kan je makkelijk onder een echte plank (in de door jouw gewenste afmetingen) bevestigen.

Aangezien de aanwezige voorraad in de bezochte winkel niet groot was heb ik maar een vervolgbezoekje gebracht. En heb ik ook in een andere plaats het schap leeggehaald... Net zo lang tot het benodigde aantal verzameld was.

 

Daarnaast hebben we plastic boxen ingeslagen voor iedereen om de klei in te bewaren. Wij hebben voor rechthoekige boxen gekozen omdat die handig onder de stellingkast pasten. Zo konden we er veel naast elkaar zetten zonder verlies van ruimte. Oude afgesloten emmers werken natuurlijk ook....

 

In ons atelier is het gebruik van trays op wieltjes absoluut een uitkomst gebleken. Als je aan de werktafel wilt werken kan je de box gewoon daarheen rijden, en je trekt hem in ieder geval makkelijk onder de stellingkast uit om klei eruit te halen. Alles zonder ook maar iets te hoeven tillen! Het bevalt zo goed, dat we onze reserve water opvangbak en de gipsemmer ook op wieltjes hebben gezet.

De glazuurkast - loze ruimte goed gevuld

We hebben lang gewerkt met een krat en een grote doos vol met kleine glazuurpotjes. Drie hoog boven op elkaar gestapeld in de krat. Zowel krat als doos stonden in de kast en waren best zwaar om te tillen. Als je de krat al kon tillen en op tafel kon zetten, dan had je nog geen idee wat er aanwezig was aan glazuren. En zocht je een specifiek glazuur waarvan je wist dat het er moest zijn, dan kon je de hele inhoud op tafel uitstallen voordat je het bewuste potje eindelijk had gevonden....

Het kost tijd, het neemt werkruimte in beslag die anderen ook nodig hebben en het zorgde voor een drempel om de glazuren te gebruiken. Niet de bedoeling en zo zonde!

 

Toen kwam er vanuit een deelnemer de vraag: kunnen we ze niet los op een plank zetten waar we beter bij kunnen? Dat zette me aan het denken. Het was eigenlijk zonde om daar de planken van de stellingkast mee vol te zetten, aangezien we daar ook onze werkstukken kwijt willen. Maar die planken waren ook te diep voor een goed overzicht.

 

Op speurtocht naar andere opties in ons atelier zag ik ineens een loze 10 cm ruimte tussen de zijwand van een kastenwand en de deur van het atelier. En toen ging er een lampje branden!

Waarom niet in die ruimte van onder tot boven allemaal ondiepe planken aanbrengen, waarop precies een glazuurpotje past?

Na een bezoek aan de bouwmarkt voor materialen hebben ervaren klussers in korte tijd een stevige maatwerkkast gemaakt. Heel ondiep, maar over de volle breedte en van onder tot boven aan de kastenwand.

 

Al tijdens het inruimen van de nieuwe kast kwam de opmerking hoe we het eigenlijk al die tijd zonder hadden kunnen stellen!

Wat een overzicht, wat een gemak! Nu weten we wat we aan glazuur hebben, is het glazuur makkelijk te vinden en hebben we een loze ruimte in gebruik genomen.

Opbergen van ovenmateriaal

Stapelmateriaal, ovenplaten, triangels, alles was aanwezig in het atelier. Alleen, alles lag verspreid en door elkaar. Zeker het stapelmateriaal bleek uitermate geschikt om een domino effect te creëren toen het nog los op de plank stond. Dat hebben we op een simpele manier opgelost.

Ovenplaten

De ovenplaten staan tegenwoordig in een rekje dat volgens mij oorspronkelijk bedoeld was als afdruiprek. Oorspronkelijk bedoeld, want ik kan heel veel andere toepassingen bedenken voor dit handige ding!

 

Het is zo'n uitschuifbaar rekje met pinnen die je erop kan schroeven, van metaal. Heb je het rekje niet meer nodig, dan vouw je het samen en neemt het weinig ruimte in beslag.

 

Dit rek is sterk genoeg om in plaats van borden de ovenplaten in te zetten. Ideaal, toen we dat hadden ervaren is er nog een 2 rekje bijgekomen.

 

Recentelijk hebben we helaas wat ongelukjes gehad met de glazuurstook. Werk aan de winkel!

Stapelmateriaal

Daarnaast was ik het omvallende, wegrollende stapelmateriaal ook helemaal zat. Wij hebben stapelmateriaal in allerlei hoogtes, en zeker de hogere onderdelen hadden de neiging om te vallen op de plank. En dan speelde je onbedoeld domino...

 

De oplossing is uitermate simpel, doeltreffend en kost helemaal niets. Ik heb in de supermarkt een hoge kartonnen doos gezocht van een geschikt formaat. Hiervan heb ik de zijwanden schuin afgesneden. De achterwand heb ik gewoon hoog gelaten, en de voorwand heb ik op een paar centimeter hoogte afgesneden.

 

Zo kunnen we makkelijk van vooraf in de doos reiken, die op een plank in de stellingkast staat. Achterin de hoge onderdelen, naar voren aflopend in hoogte. Nu geen domino effecten meer, we grijpen niet meer mis en zien ook veel makkelijker wat nog beschikbaar is tijdens het laden van de oven.

Natuurlijk zijn er nog meer handige oplossingen voor het keramiek atelier. Hierboven heb ik de 3 zaken beschreven die mij het meeste gemak hebben gebracht.

Ik ben heel benieuwd wat anderen voor oplossingen hebben bedacht. Heb je een goede tip? Ik zou het leuk vinden als je deze hieronder wilt delen.

Reactie plaatsen

Reacties

Kirsty
4 jaar geleden

This excellent, thank you. I am setting up a home studio and this is very helpful.

Astrid
4 jaar geleden

Hi Kirsty,
Glad you find my tips helpful. Hope you'll have a wonderful time in your home studio!