Pottenbakken in Corona tijden

Gepubliceerd op 1 april 2020 om 19:26

Ineens ziet de wereld er heel anders uit en wordt ieders leven beïnvloedt door de maatregelen om de gevolgen van het corona virus zo goed mogelijk te beheersen, voor zover dat mogelijk is. Het nieuws vermeld dagelijks nieuwe corona cijfers van over de hele wereld en iedereen probeert daar de gewenste trend in te zien, hoewel het allemaal niet zo makkelijk te duiden is. En cijfers spreken niet over het menselijk leed dat daarachter schuilt.

De medewerkers in de zorg en in andere vitale beroepen werken keihard om andere mensen zo goed mogelijk te helpen.

Hulde en dank daarvoor!

 

Veel anderen, waaronder ikzelf, doen ons best een steentje bij te dragen door vanuit huis te werken en ons zo goed mogelijk aan de adviezen te houden. Ook voor ons atelier heeft dit gevolgen. Het is jammer de gezelligheid van de vaste klei groep te missen, maar dat komt wel weer.

Intussen zijn we bezig een open dag voor ergens eind van dit jaar in te plannen, met de hoop dat we dan deze corona periode achter ons hebben gelaten. Het voelt goed om iets te hebben om naar uit te kijken en naartoe te kunnen werken! Want corona virus of niet, de creativiteit is en blijft daar!

 

Niet alleen om zo goed mogelijk door te gaan met ons leven in deze moeilijke tijd (en het is geweldig wat er allemaal aan initiatieven wordt bedacht en opgezet!), maar ook om mooie dingen te maken en ons zo voor even ook op positieve zaken te kunnen richten.

Een van de dingen waar ik nu wat meer tijd voor heb is het bekijken van allerlei interessants op youtube. Ter inspiratie en admiratie, en soms ook gewoon een flinke dosis humor en herkenbare situaties.

 

Hieronder 5 aanraders om te bekijken!

The Great Pottery Throw Down

Met stip mijn nummer 1 in de aanraders!

 

Seizoen 3, helaas alweer ten einde. Maar wat was het weer genieten van zowel de manier waarop de deelnemers met elkaar omgaan, de uitdagingen waarvoor ze gesteld worden, de worstelingen en triomfen die ieder van hen beleefd, en de prachtige werkstukken die worden gemaakt!

10 afleveringen lang genieten en meeleven. Met een gezien de eindopdracht terechte, maar op basis van de eerste paar afleveringen voor mij onverwachte winnaar. Hiernaast aflevering 1.

Verfijnd decoreren - meesterwerk

Iets heel anders, maar waar ik nog steeds met open mond naar kan zitten te kijken.

 

Decoreren met behulp van twee totaal verschillende pencelen en een vaste hand. Dat is alles wat er nodig is om dit verfijnde resultaat te maken.

Het ziet er bedrieglijk simpel uit als je deze man aan het werk ziet, maar dat is het zeker niet. Dit is een ware meester!

Als draaien slechts het begin is

Een video van Jennifer McCurdy.

Op pinterest had ik al eerder werkstukken van deze keramiste gezien. Ik vind ze persoonlijk prachtig, er zit een leven en beweging in die mij enorm aanspreken, ondanks dat ik geen echte fan ben van werkstukken zonder kleur.

 

Hier een uitleg hoe ze deze fantastische werkstukken eigenlijk maakt! Ik heb ervan genoten, en wie weet ga ik dit zelf ook een keer in het klein proberen. Maar dan zal het geen geheel wit werkstuk worden...

Tegels - een andere tak van sport

Na mijn bezoek aan Portugal en het me vergapen aan de vele prachtige tegels die je daar overal kan vinden is mijn interesse in tegels alleen maar aangewakkerd.

Hier kan je meer lezen/zien van de Portugese Azulejos (tegels) die ik zo bewonder.

 

Deze video van Richard Miller (ja, de ovenman uit de Great Pottery throw down) sprak mij daarom erg aan. Hij legt duidelijk uit hoe hij de tegels maakt en hoe hij in de tegels terecht is gekomen.

Zuid-Koreaanse keramiek meesters

Icheon, een stad ik Zuid-Korea, produceert al eeuwenlang verfijnd celadon porselein.

 

Ook in deze video zie je meesters aan het werk met het decoreren van grote potten en vazen. Zo verfijnd en zo zeker in iedere beweging die ze maken. Maar vergis je niet, iets te hard schrapen en je krijgt een fout die niet te herstellen is.

De oven die je in deze video duidelijk kan zien vind ik intrigerend. Het is een hout gestookte oven bestaande uit verschillende compartimenten die trapsgewijs omhoog lopen. Iets heel anders dan onze simpele elektrische oven die volledig programmeerbaar is!

Ik wens iedereen veel kijkplezier!

Van alle video's geldt dat er meer afleveringen zijn te vinden op het kanaal dat ze heeft geplaatst. Dit is dus slechts een begin voor wie wil...

 

Mocht je zelf nog andere kanalen/video's kennen die een absolute aanrader zijn wat jou betreft, laat een reactie achter!

Reactie plaatsen

Reacties

Joke
4 jaar geleden

Hai Astrid,
Inmiddels heb ik de 3 seizoenen van ‘the great Pottery throwdown’ helemaal uit gekeken. Super leuk en inspirerend!! Fan ook van de ‘overman’ dus ik ga de video over de tegeltjes zeker kijken 🙂