Nu reizen voorlopig niet verstandig is zit er weinig anders op dan na te genieten van eerder gemaakte reizen.
Daarom dit keer een post waarin ik terugkijk op een bezoek aan het Han Yang Ling mausoleum ten noorden van Xi'an, China.
Dit staat ook bekend als het Jingdi mausoleum.
Veel mensen die Xi'an bezoeken gaan linea recta naar het Terracotta Leger, maar nemen niet de tijd om (daarnaast) dit mausoleum te bezoeken.
Natuurlijk zeg ik niet dat je het Terracotta Leger moet laten schieten. Ik vond dat ook echt geweldig!
Meer over dat bezoek kan je lezen in Niet missen! Terracotta Leger in China.
Een opmerking vooraf rondom de foto's in deze post:
In het museum wordt het relatief donker gehouden om de beelden te beschermen. Met mijn toenmalige camera was het daardoor lastig om goede foto's te maken. Omdat ik het toch het liefst mijn eigen foto's gebruik voor mijn blog dit keer kwalitatief wat mindere foto's. Ik hoop maar dat jullie desondanks een goede indruk kunnen krijgen van wat ik daar heb gezien.
Waarom het Han Yang Ling mausoleum bezoeken?
Ik raad het Han Yang Ling mausoleum aan omdat het een geweldige aanvulling is!
Dit mausoleum is zeker de moeite waard, zelf heb ik het als heel anders dan het Terracotta Leger ervaren. Ja, ook hier veel beelden. Maar daar houden de overeenkomsten zo'n beetje op (naar mijn mening).
Juist door beide locaties te bezoeken krijg je een veel bredere blik op wat er allemaal aan een keizer mee werd gegeven in zijn graf.
Het feit dat weinig mensen dit mausoleum bezoeken betekent dat je in alle rust kunt rondkijken. Toen ik er was waren er in totaal zo'n 10 mensen tegelijk in het museum.
Het schijnt nog steeds rustig te zijn, ondanks dat het intussen beter zelfstandig met het openbaar vervoer te bereiken is (metro en daarna bus).
Han Yang Ling mausoleum versus Terracotta Leger
Wat zijn de belangrijkste verschillen?
-
de keizer (inkoppertje, maar goed)
-
de bouwperiode en het leven in die periode
-
het soort mensen en dieren dat is uitgebeeld
-
de wijze waarop de beelden waren gemaakt
-
de afstand tot de beelden
Daarom eerst kort iets over de geschiedenis, dan iets over de beelden en als laatste iets over het museum zelf.
Geschiedenis van Keizer Jing
Keizer Jing leefde van 188BC tot 141BC en was één van de keizers in de Han Dynastie. In 153BC is gestart met de bouw van zijn mausoleum, wat zo'n 28 jaar heeft geduurd.
Dit is grofweg zo'n 100 jaar later dan dat de bouw van het Terracotta Leger is gestart. En dat maakt nogal een verschil!
Daar waar de Qin Dynastie veel geld en tijd aan het Terracotta Leger heeft besteed, waren latere keizers, zoals de keizers Wen en Jing, zuiniger en minder gericht op strijd. Toch was er ook tijdens de heerschappij van Keizer Jing sprake van rebellie door andere belangrijke prinsen. Dit werd echter neergeslagen, voornamelijk door de aanvoerlijnen van voedsel voor het rebellenleger af te snijden.
Er was sprake van een andere mindset, meer gericht op het dagelijkse leven van alle mensen. De keizer Jing was samen met zijn keizerlijke vader Wen (overleden in 158BC) bekend om een relatief vreedzame leiderschapsperiode, ook wel de heerschappij van Wen en Jing genoemd. In deze periode werden de nodige belastingverlagingen doorgevoerd, en werden lijfstraffen verminderd. Er was sprake van een relatief stabiele periode, waarin de economie vooruit ging.
Keizer Jing kreeg in zijn graf dan ook minder en kleinere soldaten mee voor bescherming in het hiernamaals, maar was ruim voorzien van vrouwen, dieren en eten.
Wat is er te zien in het Han Yang Ling mausoleum?
Voor de mensen die denken hetzelfde te zien als bij de soldaten van het Terracotta Leger zal er mogelijk een teleurstelling wachten. De beelden zijn een stuk kleiner dan het Terracotta Leger en minder gedetailleerd.
Daarnaast missen ze (meestal) ook armen en aankleding. Bij deze beelden waren de armen namelijk van hout gemaakt, en intussen dus volledig vergaan. Ditzelfde geldt voor de kleding, die van echte stof was gemaakt in plaats van als onderdeel van het beeld zelf van keramiek. Ook dit is volledig vergaan.
Als je echter verder dan dit kijkt, stralen deze beelden een bepaalde “beweging” en levendigheid uit die ik bij het Terracotta Leger niet zo heb ervaren. De soldaten van het Terracotta Leger waren imposant, maar ook statisch. Ondanks de mindere mate van detail kwamen de beelden van het Han Yang Ling mausoleum op mij veel sierlijker over.
Omdat de nadruk hier niet op oorlog en strijd lag, zijn de soldaten veel kleiner. Naast de soldaten is er een hele huishouding aanwezig. Een volstrekt ander uitgangspunt dusen een veel diversere maatschappij.
Daardoor zie je ook veel beelden van vrouwen, inclusief dames die waarschijnlijk te paard zaten. Ook zijn er eunuchen aanwezig.
Daarnaast zijn er allerlei boerderijdieren in grote getale te zien. Paarden, koeien, schapen, geiten, varkens en iets dat ik op een hond vond lijken.
Aangevuld met een veelheid aan potten.
Deze keizer had zijn hele huishouden bij zich, en hoefde zeker geen honger te leiden!
Nog lang niet alle (ruim 80) grafkuilen zijn opgegraven. Ik kan me voorstellen dat er dus nog veel meer gevonden zal worden in de toekomst. Het museum laat ook al een aantal andere zaken zien, zoals beeldjes van jade.
Volgens de website is er intussen ook een vondst gedaan bestaand uit theeblaadjes... Dit zouden de oudste opgegraven theeblaadjes zijn volgens het museum. Waar of niet, als grote theeliefhebber had ik het best leuk gevonden daar een blik op te werpen.
Hoe dichtbij kan je alles bekijken?
HEEL DICHTBIJ!
Je staat direct boven of (bijna) tussen de beelden!
Omdat het museum pas in 1999 is geopend (deze graftombe werd pas ontdekt tijdens het aanleggen van een nieuwe snelweg naar het vliegveld) is het moderner van opzet. Het museum is gedeeltelijk direct boven de grafkamers gebouwd.
Je moet een paar wegwerphoezen over de schoenen aandoen, maar dan kan je over een glazen vloer direct boven de grafkamers lopen! Dit deel van het museum loopt van hoog naar laag, waardoor je steeds dieper komt en een soort gang van glas inloopt. Daardoor kom je steeds meer op hetzelfde niveau als de beelden (die niet allemaal geheel uitgegraven zijn), totdat je er zo ongeveer tussenin staat (wel met een glaswand ertussen natuurlijk).
Ik vond dat zelf een bijzondere ervaring.
Om de kleuren van de beelden te beschermen is het wel tamelijk donker. Niet zo handig voor het fotograferen (flits natuurlijk verboden), maar je ogen wennen er verder wel prima aan dus je kan alles wel goed zien (en natuurlijk is er wel wat verlichting).
Daarnaast is er nog een ander deel van het museum wat gewoon bovengronds is en waar allerlei beelden tentoongesteld staan op reguliere wijze. Hier is volop licht.
Zelf vond ik dit ook leuk om te zien, omdat je dan de grafkamers zelf al hebt gezien. Dat helpt goed om je een voorstelling te maken hoe de tentoongestelde beelden in de rest van het museum gevonden zijn.
Conclusie Han Yang Ling mausoleum
Al terugbladerend door mijn fotoboek denk ik met veel plezier terug aan wat ik in dit museum heb gezien.
Het was een mooie aanvulling op het Terracotta leger, en ik kan het iedereen die China gaat bezoeken (als dat weer mag en kan) en interesse heeft in dit soort zaken van harte aanbevelen.
Reactie plaatsen
Reacties