Glazuurtest - 4 kleuren groen!

Gepubliceerd op 1 juni 2020 om 09:00

Vandaag een post over glazuurtesten om een groene glazuur te vinden. Ik ben op zoek gegaan naar verschillende kleuren groen, die er mooi uitzien op zowel witte klei als grijze klei en geen glazuurfouten vertoont.

Glazuurtest - 4 kleuren groen glazuur op proefplaatjes van witte en grijze klei

Waarom zelf glazuur maken?

Natuurlijk zijn er genoeg kant en klare glazuren te verkrijgen. Niets mis mee, ze zien er prachtig uit, en veel van deze glazuren geven stabiele resultaten. Maar ja, er is zoveel mogelijk! Soms wil ik wel eens wat anders proberen.

Hoe kom je aan nieuwe glazuurrecepten?

De echte glazuurkenners weten genoeg van de grondstoffen om helemaal zelf een goed glazuurrecept te kunnen ontwerpen, met die eigenschappen die ze willen hebben. Maar zelf ben ik nog lang niet zo ervaren. Dat hoeft je echter niet weerhouden om zelf ook eens glazuur te maken!

Er zijn veel goede boeken waarin je glazuurrecepten kan vinden. Maar voor mij is de beste bron nog altijd het internet, en dan vooral Pinterest. Op Pinterest vind ik regelmatig interessante glazuurrecepten!

Een belangrijke aandachtspunt: zorg dat je zeker bent dat het een stabiel en veilig glazuur is voordat je het aan de binnenkant van werkstukken gebruikt die voor voedsel zullen worden gebruikt!

Waarom glazuurrecepten eerst testen?

Heel simpel: een plaatje op Pinterest is geen garantie dat dat glazuur bij mij dezelfde resultaten geeft. Dat is ook afhankelijk van de gebruikte klei, kleine variaties in grondstoffen, de dikte van de glazuurlaag en hoe de oven is gestookt.

Daarom test ik glazuren eerst. Dat doe ik vaak ook bij kant en klare glazuren, want intussen heb ik wel geleerd dat ook die heel anders uit mijn oven kunnen komen!

 

Voor het testen gebruik ik proefplaatjes. Tenslotte is een anders uitgevallen proefplaatje veel minder erg dan een werkstuk dat door een nieuwe glazuur wordt verpest. Meestal maak ik proefplaatjes met verschillende soorten klei die ik graag gebruik, zodat ik weet hoe de glazuur met de klei reageert.

Vroeger maakte ik een soort van kleine tegeltjes als proefplaatjes. Deze legde ik plat op de ovenplaat bij het stoken. Intussen heb ik geleerd dat me dat niets verteld over hoe een glazuur op een aflopend oppervlak eruit ziet, en of het erg loopt of niet. Daar zijn wat ongelukjes aan vooraf gegaan...

Tegenwoordig draai ik een “rand” op de draaischijf (een soort van schaal met rechte wanden maar zonder bodem), met een bredere voet zodat ze zelfstandig in de oven kunnen staan en niet in een houder of iets dergelijks hoeven te staan. Als deze rand wat is gedroogd (de brander helpt hierbij) snij ik deze in stukjes en zet er een stempel in. Dat laatste is handig omdat je zo kan zien hoe glazuur op randen reageert, en op hoger/dieper gelegen delen van de afbeelding.

4 kleuren groen

Het lijkt me leuk om de resultaten van mijn proefjes te delen. Of ze bij anderen hetzelfde uitpakken is de vraag, maar met het recept erbij kan iedereen dat zelf proberen.

Let op: ik weet niet of deze glazuren “voedsel veilig” zijn!

Sage groen

Een wat aparte kleur groen, en héél anders dan op het plaatje op Pinterest...
Niet wat ik voor nu zocht, maar wie weet wel interessant voor een toekomstig werkstuk. Iets heel anders qua groen dan ik verder heb, dus wel een leuke aanvulling. En nu ik de foto op de grijze klei van dichtbij bestudeer zie ik dat die verschillende kleuren laat zien. Wie weet hoe dat op een groter oppervlak eruit ziet...

Glazuurtest - Sage groen glazuur op proefplaatjes van witte en grijze klei
Bron FB ceramic recipes
Glans / Mat Glans
Transparant / Opaak Opaak
Temperatuur 1220 °C
Basisglazuur Hoeveelheid (gr)
Calcium carbonaat 10
Gerstley boraat 20
Kaolien 10
Kwarts 30
Nephelien Syeniet 30
Toevoegingen
Chroomoxide 1 %
Rutiel 2 %
Titaniumdioxide 2 %

Juicy turquoise

In theorie meer turquoise dan groen, in ieder geval op het plaatje op Pinterest. Maar: ik werk ook graag met grijze klei, en dat maakt wel een verschil in de uiteindelijke kleur. Volstrekt andere uitkomsten op de witte klei dan op de grijze klei, maar met beide kleuren ben ik wel tevreden. Iets minder levendig dan het laatste recept (mint groen).

Glazuurtest - Juicy turquoise glazuur op proefplaatjes van witte en grijze klei
Bron Mighty mud mixer
Glans/Mat Glans
Transparant/Opaak Opaak (deels)
Temperatuur 1220 °C
Basisglazuur Hoeveelheid (gr)
Ball clay 10
Cornish stone 41
Kaolien 5
Krijt 10
Kwarts 16,5
Lithium carbonaat 5
Strontium carbonaat 12,5
Toevoegingen
Koperoxide 2,5 %
Tinoxide 4,5 %
Bentoniet 2%

Oribe groen

Deze is een stuk ouder, vandaar ook nog het platte proefplaatje, alleen op witte klei. Maar vanwege de kleur toch leuk om te vergelijken met de andere glazuren. Ook hier toch een andere kleur groen dan op het oorspronkelijke plaatje... Persoonlijk vind ik dit meer lijken op het groen van een wijnfles dan op een jadegroen.

Glazuurtest - Oribe groen glazuur op een proefplaatje van witte klei
Bron FetishGhost.blogspot.com
Glans / Mat Glans
Transparant / Opaak Transparant
Temperatuur 1220 °C
Basisglazuur Hoeveelheid (gr)
Kaolien 12
Krijt 24
Kwarts 24
Natron veldspaat 32
Zinkoxide 8
Toevoegingen
Kopercarbonaat 5 %

Mint groen

Ik viel voor de rozige kleur op randen waarmee dit mintgroene glazuur breekt. Of ik die zelf ook zie? Het is wel heel goed zoeken om iets vaags roze te ontdekken, maar ik beeld me graag in dat me dat wel is gelukt op het proefplaatje van de witte klei...

Voor mij is dit een succesvol glazuur, omdat het zowel op de witte klei als op de grijze klei een zacht groene kleur geeft die ik geweldig mooi vind. En het is een “levendig” glazuur!

Glazuurtest - mint groen glazuur op proefplaatjes van witte en grijze klei
Bron glazy.org
Glans/Mat Glans
Transparant/Opaak Opaak
Temperatuur 1220 °C
Basisglazuur Hoeveelheid (gr)
Kali veldspaat 41,7
Kaolien 5,9
Krijt 14,5
Kwarts 25,9
Zinkoxide 12,5
Toevoegingen
Kopercarbonaat 3 %
Titaniumdioxide 5,5 %
Bentoniet 2%

Conclusie glazuurtest voor groene glazuur

Vier heel verschillende glazuren! Ieder met zijn eigen kenmerken.

Op het moment gebruik ik vooral de mintgroene glazuur, en dan op grijze klei. Maar wie weet komen de andere glazuren in de toekomst ook aan bod...

 

Wat vinden jullie van de uitkomsten? Kennen jullie deze glazuren, en zien ze er bij jullie net zo uit?

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.