Terugblik op 2020: een wisselend jaar voor het pottenbakken

Gepubliceerd op 6 januari 2021 om 21:53

Tja, na een toch wel bizar 2020 zijn we intussen in 2021 aangeland.

Na ruim 9 maanden thuiswerken lijken alle dagen op elkaar en raak ik regelmatig mijn tijdsbesef kwijt. Het is dat het nog steeds lang donker is, anders zou ik waarschijnlijk niet eens beseffen dat het toch echt winter is. Het grauwe weer op sommige dagen brengt geen vrolijkheid, maar een eekhoorntje in de tuin doet daar gelukkig wel hard zijn best voor...

 

Waar ik na de eerste weken thuiswerken dacht dat ik tijd en energie over zou houden door het wegvallen van reistijd, viel dat in de praktijk helaas toch tegen. Voor mij persoonlijk blijkt niet corona zelf, maar werkdagen met ruim 9 uur beeldschermwerk een killer voor de energie en creativiteit.

Die mooie lijst met goede voornemens voor het pottenbakken die ik begin dit jaar plaatste? Die is dus maar beperkt gerealiseerd. Maar goed, 2021 brengt nieuwe kansen, en klei bederft gelukkig niet.

In plaats van te kijken naar wat er allemaal niet is gelukt, leek het me leuk om te delen wat er wel is gelukt, of in ieder geval de dingen waaraan ik tijd heb besteed en wat van heb geleerd...

Het voorjaar: combinaties van zwarte en witte klei

Een pak zwarte klei betekende een aardige uitdaging uiteindelijk! Hierover heb ik eerder dit jaar al uitgebreid geschreven in Zwart-wit: een ontdekkingsreis met 2 kleuren klei.

Het lijkt al weer zolang geleden!

Uiteindelijk zaten hier een aantal werkstukken bij waarmee ik wel tevreden was. Ik geloof niet dat ik deze zwarte klei nog een keer ga kopen, maar het was wel heel leuk om een keer zo te experimenteren met verschillende kleuren klei en verschillende manieren om met klei te werken. Ook heb ik voor het eerst echt het verschil gezien tussen gepolijste klei en niet gepolijste klei. Wat zeker nuttig was voor mijn latere stookexperimenten in 2020.

De zomer: een alternatieve vakantie

Reizen zat er niet in dit jaar, iets wat ik erg jammer vond omdat ik heel graag andere landen ontdek. Gelukkig heb ik in de zomer zomaar mijn eigen pottenbakken vakantie kunnen creëren!

Tijdens het warme weer heb ik enkele dagen achter elkaar buiten in de tuin bij familie onder de parasol kunnen oefenen met draaien, op een oud elektrisch draaischijfje. Wat wil je nog meer, het was een geweldige week!

 

Het oefenen was hard nodig, want verder heb ik in 2020 maar heel beperkt gedraaid. Het groter draaien, wat ik zo graag wilde oefenen, was nog best lastig op dit kleinere draaischijfje.

Maar een andere uitdaging, het maken van 2 sets van 4 bekertjes met eenzelfde vorm, bleek ook een goede oefening.

Op het atelier heb ik daarnaast een aantal schalen gemaakt van gietklei. Al met al had ik daardoor vervolgens toch weer een aantal werkstukken met glazuurhuiswerk.

De herfst: bijzondere stookexperimenten

Dit jaar heb ik in de herfst allerlei mooie stook experimenten kunnen uitvoeren.

Een aantal experimenten heb ik gedaan met gegoten minivaasjes, eigenlijk iets te hoog gebakken qua bisquit-temperatuur (in dit geval was 900 ºC optimaal, terwijl de vaasjes op 1000 ºC waren gestookt). Maar ook heb ik geëxperimenteerd met een paar bolvormige deksel-potjes die ik in een mal heb gemaakt. Op zichzelf was dat ook wel weer even oefenen, het echt mooi rond krijgen van zo'n bolvorm vereist toch wat handigheid die bij mij nog wat ontbrak bij de eerste exemplaren.

 

De stookexperimenten zijn ondanks soms verrassende maar soms ook tegenvallende resultaten toch heel leuk én leerzaam geweest. Hierover kan je meer teruglezen in Experiment: saggar stoken in aluminiumfolie

 

Daarnaast heb ik me een keer gewaagd aan naked raku, wat helaas niet helemaal ging zoals de bedoeling was. Op verschillende plekken kwam de glazuur niet los, en op andere plekken wat het werkstuk helemaal zwart.

Conclusie: zowel de onderliggende sliblaag als de glazuurlaag die daar overheen gaat moet dikker worden opgebracht dan dat ik had gedaan. Hopelijk volgen in dit nieuwe jaar opnieuw kansen om dit nog een keer uit te proberen.

De winter: glazuurhuiswerk

Het mooi glazuren van werkstukken bleek nogal een uitdaging in 2020. Sommige werkstukken zijn goed gelukt, maar helaas heb ik meerdere keren de oven geopend om vervolgens teleurgesteld naar de werkstukken te staren.

  • Op de een of andere manier lijkt bruin mijn werkstukken de laatste maanden te overheersen, ook als de glazuur niet bruin zou moeten worden...

  • Of blijkt een kleurencombi van glazuren in de praktijk heel anders uit te werken dan verwacht...

  • Of had ik last van speldenprikken of luchtbubbels in glazuren...

Kort en goed, de einduitkomst was regelmatig niet zoals gehoopt. Wel was het leerzaam om te zien hoe de glazuren nu hebben gereageerd, dat was toch anders dan op eerdere proefstukken.

Nu kan ik wel alleen maar foto's van gelukte werkstukken laten zien en doen of alles altijd goed lukt, maar dat zou de realiteit geweld aan doen.  Daarom hieronder toch ook maar een paar foto's van werkstukken die voor mij toch een teleurstelling vormden.

Wel heb ik er een aantal nieuwe kant en klare glazuren bij gekregen om uit te proberen. De eerste resultaten van eind 2020 zijn heel wisselend, maar ik krijg bij iedere poging meer inzicht in hoe dik ik deze glazuren moet opbrengen, en hoe deze glazuren reageren. Daarin ben ik nog lang niet klaar met experimenteren, op dat gebied dus volop nieuwe kansen in 2021.

 

Gelukkig waren er ook een paar werkstukken waarvan de glazuur wel gelukt is en waar ik best blij mee was. Het gaat onder andere om de 2 schalen in turquoise-blauwe glazuur die de huisjes die ik als decoratie had aangebracht mooi laten zien. Zie de foto bovenaan deze blogpost. 

Daarnaast natuurlijk de bekertjes bij het onderwerp zomer, en de andere bekertjes die hieronder staan. Een set van 4 heeft geen voetjes, de andere set van 4 heeft wel een klein voetje.

Daarnaast ben ik ook blijk met de zwarte schaal met kleurige stippen. Die is in het echt mooier dan op onderstaande foto, het lukt me maar niet om deze schaal zonder teveel glans te fotograferen. Glanzend keramiek in daglicht fotograferen op een grijze, grauwe dag is nog een hele uitdaging!

Mijn blog over klei, keramiek en pottenbakken

Misschien is het sommige lezers al opgevallen dat ik in 2020 af en toe een maand heb overgeslagen bij het bloggen...

Door het vele thuiswerken achter een beeldscherm merk ik bij mezelf een behoorlijke weerstand  om 's avonds weer achter een beeldscherm te kruipen. En dat terwijl ik op zich genoeg onderwerpen heb om iets over te schrijven! Aangezien het bloggen iets is wat ik voor mijn plezier doe, heb ik mezelf voorgenomen me niet schuldig te voelen als het niet lukt om iedere maand iets te publiceren.

Natuurlijk hoop ik dat jullie als lezers geduld blijven hebben en toch blijven meelezen!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.