2024 - Nieuws over het gedeelde atelier

Gepubliceerd op 3 januari 2024 om 11:17

De beste wensen voor een k(l)eigoed 2024 voor iedereen!

 

Het is hoog tijd om een update te geven over de situatie rondom ons gedeelde atelier!

Het afgelopen jaar zijn er de nodige ontwikkelingen rondom ons gedeelde atelier geweest die mijzelf een hoop energie hebben gekost. Met als gevolg dat ik toch minder plezier in het pottenbakken had. En dat werkt  door in de inspiratie om af en toe een stukje te schrijven. Met als gevolg dat het vanuit mij zeer stil is geweest op dit blog. Hopelijk gaat dat in 2024 weer de goede kant op.

 

Wat ik ontzettend leuk vind is dat anderen wel reageren op mijn schrijfsels en daarbij elkaar soms ook vinden. Ondanks dat ik weinig tot niet heb gereageerd tot nu toe waardeer ik het zeer dat mensen de moeite nemen een reactie achter te laten.

Om met de deur in huis te vallen:

Helaas was 2023 het laatste jaar voor ons gedeelde atelier. Heel erg jammer....!

 

Door ontwikkelingen rondom het huurcontract hebben we moeten besluiten te stoppen met ons gedeelde atelier. Het was maanden van afwachten, gevolgd door een periode van twijfel. Uiteindelijk moest ik samen met de andere organisator van ons gedeelte atelier toch de knoop doorhakken.

 

Nadat je dan zelf de vervelende conclusie hebt getrokken rondom het atelier, volgt het brengen van het slechte nieuws aan de deelnemers. Zoals verwacht was er de nodige teleurstelling na deze boodschap. Onverwachts was de boosheid richting ons als organisatie. Dat laatste heb ik in ieder geval wel zo ervaren, en vond ik best lastig bovenop alle teleurstelling bij ons allemaal.

Niemand van ons (deelnemers en organisatie) wil stoppen met klei. Een positief iets, en uit de emoties komt dan wel weer naar voren dat alle deelnemers het atelier blijkbaar toch gewaardeerd hebben, ook die deelnemers die niet frequent in het atelier hebben gewerkt.

 

Voor nieuwe lezers: meer over het voormalige gedeelde atelier is te lezen in deze oude blogpost:

Werken in een gedeeld Keramiek Atelier

De grote opruimklus

Tja, en toen moest het atelier leeg opgeleverd worden. Een enorme opruimklus voor mij en de andere organisator als eigenaars van alle inhoud van het atelier.

We hadden bij de start als een behoorlijk compleet atelier om mee te beginnen, en daar hebben we in de afgelopen 10 jaar nog het nodige aan kunnen toevoegen. Alles uitzoeken en opruimen heeft ons heel wat uren in onze weekenden gekost!

Daarnaast waren er nog de gaten die met meer en minder kunde in de muur waren gemaakt om de vele stellingkasten vast te zetten. Eenmaal gevuld bleek door het witte vulmiddel wel erg duidelijk dat de muren nogal grijs en grauw waren geworden. Dat betekende nog een dag muren schilderen om het atelier in een normale staat op te kunnen leveren.

 

Veel van de atelier inhoud is met ons mee naar huis gegaan, maar we hadden niet voor alles ruimte of interesse. Gelukkig hebben we voor die spullen een nieuwe eigenaar gevonden. Mensen die vaak weer heel blij met de spullen waren, dat voelt positief.

Hoe nu verder

Uiteindelijk hebben alle deelnemers een oplossing gevonden om toch met klei te kunnen blijven werken.

De wens blijft ook om onderling contact te houden en periodiek bij elkaar te komen. Zo hopen we allemaal de kracht van samen dingen delen, elkaar te inspireren, te motiveren en uit te dagen, te kunnen behouden. Ik hoop van harte dat dit lukt!

Mijn eigen plannen voor het pottenbakken

Aangezien ook ik absoluut niet wil stoppen met pottenbakken heb ik mijn kelder thuis aangepast, zodat die (zo goed mogelijk) bruikbaar is als eigen werkruimte. Dit was de enige mogelijkheid thuis.

 

Om de kelder een atelier te noemen is optimistisch, maar ondanks dat deze werkruimte minder comfortabel zal zijn dan het gedeelde atelier (véél minder daglicht en een stuk kouder) hoop ik hierin toch actief te kunnen blijven met klei. Het zal zeker wennen zijn na de luxe van ons gedeelde atelier... Maar waar een wil is, is een weg. Het voordeel is dat ik met een eigen “kelder atelier” niet langer afhankelijk ben van anderen (bijv. qua ruimte) om te pottenbakken. Iets wat ik na de ervaring rondom ons gedeelde atelier wel belangrijk vind.

Natuurlijk zijn er daarnaast nog mogelijkheden op het gebied van cursussen en af en toe een leuke workshop.

 

In 2022 was het noodzakelijk om mijn kelder op te knappen en onderdeel van de toenmalige plannen was meer en vooral handigere opbergruimte te creëren. Dat was veel werk, maar komt nu wel héél goed uit bij de inrichting van de kelder als klei werkruimte. Toch blijft het een behoorlijke puzzel om alle spullen uit het atelier die ik heb meegenomen op een praktische manier in de kelder op te bergen. Ik moet er makkelijk bij kunnen om ze te kunnen gebruiken, maar tegelijkertijd moet het zo min mogelijk ruimte innemen.

De kelder is een stuk kleiner dan het gedeelte atelier, en moet daarnaast ook nog bruikbaar blijven voor andere doeleinden. En makkelijk schoon te houden zijn. Dat betekent: het vloeroppervlak zo goed mogelijk vrij houden en zoveel mogelijk in afgesloten kasten en boxen opruimen. Eens kijken wat ik daar voor handigheden voor kan bedenken, met de ervaringen en handigheden uit ons gedeelde atelier in het achterhoofd.

2024: Een nieuw hoofdstuk voor het pottenbakken

 

Ergens las ik de uitdrukking: “Als je de bladzijde niet omslaat, kan het verhaal niet verder”.

 

Een uitdrukking die me wel aan het denken zette. Het blijft jammer dat het gedeelde atelier moet sluiten.

Maar wie weet wat dit weer voor nieuwe ontwikkelingen en kansen brengt voor het pottenbakken en de klei avonturen van mijzelf en van de andere deelnemers.

Tijd om deze bladzijde om te slaan, en aan een nieuw hoofdstuk te beginnen...

 

Wordt vervolgd!

Reactie plaatsen

Reacties

Eef
4 maanden geleden

Ik ben geheel nieuw op deze site en heb al veel dingetjes opgepikt van je blog.
Wat jammer dat zo'n initiatief van een gedeeld atelier op deze manier moet eindigen. Ook jammer dat je hier, op deze pagina, geen reacties hebt gekregen om steun te getuigen aan alle soesa die zoiets geeft. Maar misschien hebben mensen je op een andere manier kunnen bereiken. Bij deze wil ik je een hart onder de riem steken en hoop dat je het plezier in klei weer gaat vinden...want van klei wordt je blij.

Hettie
4 maanden geleden

Wat eenn leuke website. Ik kwam hier toevallig op terecht omdat ik wilde gaan werken met klei uit mijn eigen tuin. Van een oud onderwijzer uit Leersum hoorde ik dat zijn school vroeger klei haalde uit onze tuin. Ik woon in het rivieren gebied van de Rijn. Momenteel ben ik bezig met het maken van papierklei en wil daar een keer mijn eigen klei voor gebruiken. Heel erg leuk dat je je ervaringen hebt opgeschreven. Bedankt! En voor je nieuwe pad: wij hebben een gezegde....als er 1 deur dichtgaat....gaan er 2 open. Veel succes!