Keramiek als vakantie souvenir - Duitsland

Gepubliceerd op 3 november 2021 om 09:00

In Nederland keramiek bekijken is leuk, maar op vakantie kan ik daar ook erg van genieten. Vaak kan ik het niet laten om iets mee te nemen.

Als gevolg daarvan kom ik al vele jaren terug met keramiek als souvenir. Soms handgemaakt, soms uit de fabriek. Dat doet er niet altijd toe, het gaat mij erom dat iets in het stuk me aanspreekt, of dat er een bijzondere omgeving is waarin ik de koop afsluit, of iets anders waardoor het voor mij persoonlijk een waardevol stuk is.

 

Dit keer een blogpost waarin ik laat zien wat ik vanuit mijn laatste vakantie naar Duitsland mee naar huis heb genomen voor de keramiekverzameling. Dit jaar was de “oogst” niet 1 werkstuk, maar 4 werkstukken!

Want ik heb niet 1 maar 2 pottenbakkers bezocht, en daarnaast was er nog die interessante antiekwinkel...

 

Wie weet wordt dit deel 1 van een serie, aangezien ik nog meer keramiek souvenirs in de kast heb staan....

Eindelijk weer op vakantie naar het buitenland!

Het was dit jaar eindelijk weer mogelijk om op vakantie naar het buitenland te gaan tijdens mijn vakantieweken!

Een andere taal horen, een andere omgeving zien. Voor mij helpt naar het buitenland vertrekken enorm om even helemaal los te komen van het dagelijkse leven thuis.

Niet dat we in Nederland geen geweldig mooie plekken hebben, maar dan loop ik vaak ik mijn hoofd toch met to-do lijstjes te stoeien.

 

Of het buitenland ver weg is of dicht bij doet er niet zo toe. Dit jaar is het Duitsland geworden, omdat ik daar met de eigen auto naar toe kon en nog maar weinig in ons buurland heb gezien. Dit keer heb ik me gericht op Mecklenburg-Vorpommern. Een gebied dat ik nog niet kende maar waar ik een heerlijke vakantie heb gehad.

 

Inclusief een bezoekje aan enkele pottenbakkers!

Reich pottenbakkerij in Bartenshagen

Zaterdag eind van de dag reed ik er al langs op weg naar mijn overnachtingsadres. Dat bord Topferei, bij een oude boerderij. Maar ja, laat op de dag en dus al gesloten.

De zondag reed ik er wederom langs op weg naar de Munster van Bad Doberan, denkend dat de pottenbakkerij op zondag zeker gesloten zou zijn. Helemaal verrast dat het wél open was reed ik er te snel voorbij. Gelukkig kon ik even verderop veilig keren, en zo terugrijden om alsnog een kijkje te nemen.

 

Wat bleek, het was iets van een “architectuur dag”. Ik vermoed dat het te vergelijken is met onze open monumenten dag. Deze pottenbakkerij was gevestigd in een oude boerderij, die geheel in stijl was gerenoveerd over vele jaren. Mazzel dus, want daardoor was de pottenbakkerij open!

En zo kwam ik terecht bij de pottenbakkers Jürgen en Angelika Reich.

De winkel was in de voorruimtes van de boerderij ingericht en stond en hing helemaal vol met keramiek. Dat kwam heel gezellig en warm over. Meer naar achteren was het atelier met draaischijf, droogrekken etc.

De pottenbakker Jürgen Reich was zelf aanwezig voor uitleg. Mijn middelbare school Duits is grotendeels weggezakt en Duits spreken was daardoor voor mij behoorlijk lastig, maar gelukkig kon ik het beter begrijpen dan spreken.

En wist ik de pottenbakker toch duidelijk te maken dat ik dit als hobby doe, en echt geïnteresseerd was in zijn werk. Toen dat was gewisseld kwam er met veel plezier extra uitleg (en een goede tip), en een route door de mooie tuin naar bijgebouwen waar nog meer ovens stonden met uitleg over het soort stook daarin.

 

Uiteindelijk bleek hij te werken met een houtoven, een elektrische oven waarmee hij zout stookt (dat gaat wel duidelijk ten koste van de oven) en een andere elektrische oven, als ik het tenminste allemaal goed heb gezien en begrepen.

Ik heb echt van genoten van deze veelzijdige pottenbakkerij.

 

Voor een goed beeld over de mooie stukken die deze pottenbakkerij verder maakt kunnen jullie de website bekijken. Helaas is het aantal foto's van de pottenbakkerij toch wat beperkt, de aandacht ligt duidelijk bij het pottenbakken en bij de natuurfotografie. 

Mijn 2 volstrekt verschillende werkstukken zijn maar een gedeeltelijke weergave van wat er wordt gemaakt, en ik heb bewust kleine werkstukken gekocht vanwege beperkte ruimte thuis.

Bordje met vogeltjes

Het bord heeft aan de rand en aan de onderkant een blauw asglazuur. Midden op het bord is een wit basisglazuur aangebracht, waarop twee roodborstjes geschilderd zijn.

 

Het bord is gemaakt door de pottenbakker zelf, en als ik het goed begrepen heb heeft hij ook de blauwe en witte glazuur aangebracht. Vervolgens heeft zijn partner de schildering van de vogeltjes aangebracht. De combinatie met de gewone witte glazuur met daarop de schildering vond ik ook erg bijzonder, en goed geslaagd.

Het blauwe asglazuur “trekt” wat samen, waardoor er structuur ontstaat. Iets dat ik eerder wel op foto's/plaatjes heb gezien waar bij stond vermeld dat het asglazuur was. Maar ik had niet zo echt beseft dat dit echt karakteristiek is voor asglazuur, en niet zozeer een glazuur ”fout”.

Het zet de 2 kleine proefplaatje die ik ooit met asglazuur heb gemaakt in een nieuw daglicht. Weer iets om nog een keer mee verder te experimenteren, ooit in de toekomst!

Een klein bekertje

Het bekertje is simpel en meer een “bijproduct” zoals ik het begreep, maar ligt prima in de hand en heeft een heel eigen stijl.

 

Ik heb dit bekertje niet gekocht omdat ik het super mooi vind, maar omdat ik het heel bijzonder vond.

 

Als ik de uitleg goed heb begrepen is het volledig met (alleen maar) zout geglazuurd, met aan de buitenkant daaronder een laagje engobe. Ik wist helemaal niet dat dat schijnbaar ook kan!

Hieronder nog wat foto's waaruit de veelzijdigheid van deze pottenbakkerij ook naar voren komt.

Keramiek galerie Abgelegen

Later tijdens de vakantie reed ik bij toeval langs een ander keramiek atelier, dat van Ute Dreist. Met een passende naam!

Dit atelier had een apart gebouw dat echt als galerie was ingericht. Een volstrekt andere stijl, en een andere wijze van presenteren van keramiek als bij de pottenbakker hiervoor. Ook voor wat de website betreft.

 

Helaas was de keramiste zelf niet aanwezig, maar ik mocht in alle rust rondkijken in de galerie en ook even in het atelier. Ik viel voor het bekertje vanwege de vorm en de warme oranje kleur.

De antiekwinkel

Je zou denken dat met 3 werkstukken van 2 verschillende pottenbakkers ik wel genoeg souvenirs van keramiek had verzameld voor deze vakantie.

Maar ja, toen kwam ik op een regenachtige, koude, winderige dag in een plaatsje met een burcht (de reden van het bezoek) langs een “antiekwinkel”. Antiek, tweedehands, kringloop, het leek een beetje een mengelmoes te zijn. Even binnen rondneuzen was aanlokkelijk, zowel uit nieuwsgierigheid als vanwege het weer.

 

Hoewel ik af en toe mijn ogen uitkeek, zat er niet direct iets bij wat me echt aansprak. Totdat ik op het eind bij een kast terecht kwam, en mijn oog werd getrokken naar een bijzonder gevormde vaas.

Hoog boven op de kast kwam hij niet echt goed tot zijn recht, maar ergens sprak deze vaas me toch aan.

Mezelf vermanend toesprekend heb ik nog even doorgesnuffeld, maar mijn oog werd iedere keer teruggetrokken naar deze vaas. Uiteindelijk heb ik daarom toch besloten nog een extra keramiek souvenir mee te nemen...

Eenmaal op mijn overnachtingsadres met wifi maar eens op google ingetikt wat er onderop de vaas stond, om te kijken of ik daar iets wijzer van kon worden.

 

En jawel, daarmee bleek de fabrikant te achterhalen. Dit merkteken is van de fabrikant Dumler & Breiden. Intussen bestaat deze fabriek niet meer, maar ze hebben vele jaren keramiek gemaakt.

Het 1e nummer is het model nummer, het 2e nummer is de hoogte van de vaas in cm.

 

En ging er een geheel nieuwe wereld voor mij open, die van (West) Germany keramiek!.

Een andere keer meer daarover, maar ik vind het erg leuk om hier meer over te weten.

Thuis staat de vaas op en wat lagere kast, waardoor ik de vorm en de glazuur zelf mooier uit vind komen, ook omdat er niet allemaal andere vazen omheen staan.

Een geheel andere vondst dan de keramiek die ik bij de pottenbakkers heb gekocht, maar ik geniet er net zo van. En waar ik in de winkel in het begin nog even twijfelde, ben ik intussen heel blij dat ik de vaas wel heb gekocht!

Tot zover mijn nieuwe aanwinsten uit Duitsland. Het is heerlijk om zelf met pottenbakken bezig te zijn, maar het is ook genieten om te zien wat ervaren pottenbakkers allemaal maken. En hoe ontzettend veel verschil daar in zit.

 

Klei is zo veelzijdig!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.